historikk; Samson og kompanjongen hans møtte uante problemer da de startet opp det som i dag er Lid Jarnindustri

 

sykkelkjetting890x250

 

Lid Jarnindustri ble etablert i1948 av Samson Lid og Leiv Skutlaberg og fikk først navnet S.G. Lid & Skutlaberg Metallindustri. Deres intensjon var å produsere møbellås og beslag til en bransje som skrek etter deler. Beslagproduksjonen ble aldri startet, i stedet ble det produksjon av sykkelkjetting - med oppstartsproblemer. Eventyret som i dag er Lid Jarnindustri kunne fort ha sporet av allerede før det var kommet i gang. Oppstarten i 1948 skulle vise seg å bli alt annet enn enkel.

 

Optimisme etter krigen

Samson Lid så på slutten av krigen som en mulighet til å starte for seg selv. Optimismen og pågangsmotet var stort, selv om det meste av produksjonsutstyr og materiell ble rasjonert ut i kvoter, og de som hadde vært i drift under krigen ble prioritert. Da et tilbud om å kjøpe 2 tonn rustet ståltråd dukket opp var imidlertid alt klart for bedriftens første produkt: Trygg Sykkelkjetting, et perfekt produkt for islagte, norske vinterveier.

 

Startproblemer

Problemet var bare at den rustede ståltråden måtte behandles før produksjonen kunne starte. Etter en rask studie kom han frem til en enkel oppskrift: Først en tur i salpetersyre, etterfulgt av et nøytraliserende kalkbad; enkelt, men ikke enkelt nok. Hele den første produksjonen måtte trekkes tilbake da forhandlerne oppdaget at kjettingen etter hvert falt fra hverandre. Den likte seg best i den forseggjorte esken den ble levert i. Nøytraliseringen av salpetersyren var ikke god nok.

 

Det som var igjen av den rustede ståltråden ble solgt til et lokalt smelteverk for 35 kr og transporten kostet 30. Ikke mye igjen for mye hardt arbeid.

 

Flere problemer i vente

Ny sykkelkjetting ble produsert og pakket i de samme eskene. Salget gikk bra og fremtiden så lys ut. Helt til en av forhandlerne gjorde Samson oppmerksom på at merkenavnet Trygg allerede var i bruk av en sykkelprodusent på Lillehammer.

 

Nok en gang måtte eskene med sykkelkjetting tas i retur, og nå var startkapitalen oppbrukt. Banken ville ikke gi nye lån – så der stod han. Flere av bøndene i Steinsdalen hadde imidlertid tro på Samson, og ønsket å garantere for han. Da ble det også andre toner fra banken, og etter kort tid ble nye kjettinger sendt ut.

 

I løpet av noen hektiske måneder solgte bedriften kjettinger for 38.000, og dermed var det hele i gang ...

 

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba